Završene Evropske univerzitetske igre

Dva srebra i bronza epilog su dešavanja u Roterdamu na Univerzitetskim sportskim igrama Evrope. Nakon rukometaša srebrom se okitila i ekipa Univerziteta iz Beograda u ženskoj odbojci dok su bronzu osvojili niški košarkaši.
Poslednjeg dana takmičenja u Holandiji odbojkašice su poražene u finalu od turskog Univerziteta Bahčešehir 3:1 (20:25, 25:12, 25:16, 25:23) i na taj način ponovile rezultat i uspeh od pre dve godine iz Kordobe kada su takođe Turkinje bile bolje u finalu. Prvi set pripao je našoj ekipi koja je krenula silovito i taj deo igre krunisala je prilično ubedljim trijumfom. Naredna dva seta lagano su pripala devojkama iz Istabula koje su znatno fizički dominantnije i uigranije pa su ukupno za dva seta Beograđanke osvojilie 28 poena. I u četvrtom je izgledalo da će biti kao u prethodna dva pošto je Bahčešehir poveo 4:0 ali je u tom periodu bila ubedljivo najneizvesnija borba a na kraju je ipak minimalnom razlikom set dobio turski tim koji je na taj našio osvojio zlatnu medalju na igrama u Roterdamu. Efikasnije od ostalih u redovima našeg tima bile su kao i na prethodnim duelim Marija Jovanović, Jelena Stanimirović i Dubravka Đurić. UNIVERZITET IZ BEOGRADA :Aškerić 6, Matrak, Mirković, Lukić, Gagić, Dinić 6, Vukomanović, Đurić 12, Obućina 2, Jovanović 20, Milutinović, Stanimirović 12.
–Počeli smo, kao u Kordobi pre dve godine, snažno utakmicu ali su Turkinje kvalitetniji rival od nas i zasluženo su došle do pobede. Da smo imali bolje dizanje i malo više sreće u odlučujućim trenucima mogli smo bolje proći ali i ovo je veliki uspeh za ovaj tim – rekao nam je trener ekipe Ognjen Bulić.
Odbojkašima Univerziteta iz Beograda u Roterdamu je pripalo peto mesto pošto su danas bili bolji od poljske ekipe Rešovija 3:2 (26:24, 25:22, 26:28, 23:25, 15:11). U prva četiri seta utakmice vodila se rovovska borba, praktično svaki deo igre rešen je jednom loptom, prva dva seta pripala su srpskom timu dok su u naredna dva propuštene prilike da se ranije reši utakmica. Sve je popravljeno u petom setu koji je dobijen sa najvećom razlikom od svih pet koji su igrani. Najviše poena svom timu doneli su Nikola Majstorović i Mihajlo Pajić. Da su bili kompletni tokom čitavog turnira stiče su utisak da su Beograđani mogli i do medalje.
Košarkašice Univerzitet iz Beograda su devete u Roterdamu i one su najviše razočarale. Mogle su i morale mnogo više. Danas je savladana ekipa Univerziteta iz Budimpešte 67:51 (16:16, 21:11, 11:11, 19:13). Najefikanije u beogradkom timu bila je Jovana Vukoje sa 20 poena. Ako je našem timu uteha u finalu su igrale ekipe koje su ih pobedile u grupi Strazbur i Lozana.
Bronza iz Roterdama sa muškog košarkaškog turnira otišla je u Niš. Studenti iz ovog grada uspeli se da u borbi za bronzanu medalju savladaju kolege iz Splita 71:66 (15:17, 22:18, 18:14, 16:17) i da na taj način osvoje treće mesto u Holandiji. Bila je to tvrda utakmica ekipa koje su morale da se psihički vrate u meč nakon izgubljenih polufinala. Utakmica je rešena bukvalo u poslednjih pola minuta pošto je pri rezultatu 68:66 za Niš ekipa iz Splita promašila napad a onda je 18 sekundi pre kraja, najbolji igrač utakmice, Vladimir Veličković postigao nakon ulaza dva poena i rešio dilemu oko pobednika duela. Najefikasniji u redovima niškog tima bio je Nemanja Gudžić sa 19 poena a Goran Ostojić i Petar Despotović imali su po 6 skokova, ekipno gledano Niš je imao 4 skoka više od Splita (28).
UNIVERZITET IZ NIŠA : Veličkovič 10, 4as, Despotović 13, 6sk, Vitković 9, 5sk, Đorđević 7, Barać, Mičić, Pejović 5, Ostojić 2, 6sk, Stamenković, Stoiljković, Gudžić 19, 4 trojke, Milutinović 6.
-Žao mi je što smo protiv Turaka u polufinalu imali najslabiji dan na turniru, mogli smo više od bronzane medalje u Roterdamu. Ovo je bila iscrpljujuća borba u kojoj smo na kraju zasluženao slavili- rekao je Marko Cvetković trener ekipe iz Niša.