ZAVRŠENA UNIVERZIJADA: Srbiji četiri medalje!

Iza nas je još jedna letnja Univerzijada, koja se održala u Kineskom Tajpehu, od 19. do 30. avgusta.  Takmičari su imali priliku da odmere snage i predstave svoju zemlju u vaterpolu, rukometu, košarci, tekvondou, atletici, bejzbolu, i još 15 drugih sportova.

Srbija je na ovogodišnjoj Univerzijadi imala predstavnike u vaterpolu, tekvondou, atletici, košarci, dizanju tegova i golfu. Predvođeni selektorom Dejanom Savićem, srpski vaterpolisti su  opravdali ulogu favorita i došli do zlatne medalje. Olimpijska vicešampionka u tekvondou, Tijana Bogdanović, takođe je osvojila najsjajniju medalju, a ista je osvojena i u ekipnoj konkurenciji. Pored Bogdanovićeve, u zlatnom ženskom tekvondo timu bile su Aleksandra Radmilović, Iris Jović Vujaković i Svetlana Filipović. Predstavnici u muškoj konkurenciji, Miloš Petković, Ivan Karajlović i Damir Fejzić nisu uspeli da dođu do borba za medalje, kao ni Ana Bajić i ostale tekvondistkinje u pojedinačnoj konkurenciji. Od naših takmičara u atletici, jedina do medalje stigla je Amela Terzić u trci na 1500 metara. Ženska štafeta 4x100m, koju su činile Katarina Simić, Nikoleta  Simić, Zorana Barjaktarović i Ivana Petković,  nije uspela da se kvalifikuje u finale, kao ni u  pojedinačnim konkurencijama, dok je Strahinja Jovančević stigao do finala skoka u dalj, ali nije uspeo da se okiti medaljom. Kijanović Aleksa trčao je u disciplinama 100 i 200 metara, ali je ostao bez  odličja. Srpski dizač tegova, Tamaš Kajdoči, zauzeo je osmo mesto u kategoriji više od 105 kilograma. U bacanju koplja Vedran Samac nije uspeo da se izbori za finale. Sa druge strane, oslabljena košarkaška selekcija stigla je do meča za treće mesto, ali ne i do bronzane medalje. Kada je reč o golfu, srpski takmičari Mihailo Dimirijević, Branimir Ante Gudelj i Sergej Stojiljković, nisu ostvarili

Kada je reč o generalnom plasmanu, najuspešnija reprezentacija je selekcija Japana, koja je osvojila čak 101 medalju, od toga 37 zlatnih, 27 srebrnih i 37 bronzanih. Iza njih se nalaze reprezentativci Koreje sa 82 medalje, među kojima je bilo 30 zlatnih, 22 bronzane i 30 srebrnih. Domaćin Kineski Tajpeh zauzeo je treće mesto, sa 90 medalja, 26 zlatnih, 34 srebrnih i 30 bronzanih.

Naredna letnja Univerzijada očekuje nas za dve godine, a Internacionalna Univerzitetska Sportska Federacija (FISU) je objavila da će domaćin biti italijanski grad Napulj.

Sportindeks.rs

FOTO: FISU.NET