Rukomet na pesku u Evropskoj univerzitetskoj sportskoj asocijaciji

Beach handball ball and part of the goal

Na sastanku koji je održan u Beču predstavnici Evropske rukometne federacije i Evropske univerzitetske sportske asocijacije dogovorili su se da od 2019. godine i rukomet na pesku postane deo evropske porodice univerzitetskih sportova. Ovaj atraktivni sport biće 20. član EUSA i očekuje se da će svoj debi na Evropskim univerzitetskim igrama imati 2020. godine kada će Beograd biti domaćin.

Reprezentativac Srbije u rukometu na pesku i student Fakulteta organizacionih nauka, Rastko Aničić, nada se da će prijem rukometa na pesku u Evropsku univerzitetsku sportsku asocijaciju uticati i na nadležne organe Univerziteta u Beogradu da počnu sa promocijom ovog sporta: “Sigurno je da je ovo značajan korak za popularizaciju rukometa na pesku. On kao relativno mlad sport polako pronalazi svoje mesto i počinje da bude sve primećeniji i priznatiji. Tome u prilog ide i činjenica da je prvo uvršten među sportove na EYOF-u, a sada i na Univerzitetskim igrama. Nadamo se da će i nadležni organi sa Univerziteta u Beogradu ovo prepoznati i početi sa njegovom afirmacijom, kao i da će sve više studenata početi da igra rukomet na pesku. KRP Student sada ima još veću motivaciju da da svoj doprinos i pomogne da se ovi ciljevi ostvare”.

Prijem rukometa na pesku u Evropsku univerzitetsku sportsku asocijaciju za osnivača KRP “Student” predstavlja veliki korak ka integraciji ovog sporta, najpre u program Evropskih univerzitetskih igara, a potom i u program Olimpijskih igara: “Definitivno očekujem i vidim rukomet na pesku na programu Evropskih univerzitetskih igara 2020. godine. Trenutno vidim samo jedan izazov koji nije tako teško savladati – ne postoje adekvatni tereni koji bi mogli da posluže pri organizaciji ovako velikog dogadjaja.U Beogradu postoji nekoliko lokacija na kojima bi tereni mogli biti izgradjeni. Jedna od njih je i obala Save iza tržnog centra Ušće gde je pre nekoliko meseci napravljen teren za odbojku na pesku. Budući da su u pitanju srodni sportovi, lepo bi bilo videti ih rame uz rame na ovako velikom dogadjaju. Ovo je apsolutno i naredni korak ka prijemu rukometa na pesku i u olimpijske discipline. Sada sam i više nego entuzijastičan i čvrsto verujem da smo sve bliži tome da postanemo olimpijski sport, već 2024. godine u Parizu”, zaključio je Aničić.

Članica komisije Evropske rukometne federacije za rukomet na pesku Jelena Erić Rakonjac takođe je istakla da očekuje da će ovaj sport biti sastavni deo Evropskih univerzitetskih igara u Beogradu 2020. godine: “Komisija EHF-a za rukomet na pesku zajedno sa Evropskom univerzitetskom sportskom asocijacijom došla je do odluke da i rukomet na pesku od 2019. godine postane univerzitetski sport. Ovo je od velikog značaja za dalju promociju i verujem da će rukomet na pesku biti na programu Evropskih univerzitetskih igara 2020. godine, kada je Beograd domaćin. Ovaj sport ima veliku perspektivu i igra se širom sveta. Ove godine će se po prvi put naći na programu Olimpijskih igara mladih u Buenos Ajresu, a očekuje se da će biti sastavni deo Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Nadam se da ćemo moći sledeće godine da gledamo rukomet na pesku i na Univerzijadi”, izjavila je bivša reprezentativka Srbije u rukometu i dodala: “U Srbiji postoji sam jedan teren adaptiran za rukomet na pesku, nalazi se u Novom Sadu. Ukoliko na Univerzitetskim igrama 2020. bude u takmičarskom programu, što očekujem, Beograd će takođe dobiti terene. Imamo dosta dobrih igrača i igračica, a među njima ima i studenata. Srbija ima veliku perspektivu u ovom sportu”, rekla je Erić Rakonjac.

FOTO: Privatna arhiva

Sportindeks.rs