PRES KONFERENCIJA USSS: Predsednik Jasnić i članovi NO odgovorili na neosnovane optužbe

FOTO: M.Rašević

FOTO: M.Rašević

Predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije istakao je da postoji mogućnost da se Beogradu oduzme organizacija Evropskih univerzitetskih igara 2020.

Razlog su optužbe da je na “fantomsku firmu” prebačeno 143 miliona dinara, za koje prvi čovek USSS Siniša Jasnić ističe da je kampanja protiv USSS i ministra omladine i sporta Vanje Udovičića.

“Mimo kolega iz Skupštine, koji je trebalo da se angažuju, predao sam kandidaturu za organizaciju Igara. Sad ti kojih “nema nigde” se javljaju i napadaju. Nemojte da se desi da Beogradu oduzmu Igre u naredna dva ili tri dana. Ne prave se zbog mene Evropske univerzitetske igre, već zbog dece. Glavni cilj je bio da sagradimo nacionalni Univerzitetski sportski centar na Bežanijskoj kosi”, rekao je Jasnić na vanrednoj konferenciji za medije na Terazijama. Razlog su optužbe da je na “fantomsku firmu” prebačeno 143 miliona dinara, za koje prvi čovek USSS Siniša Jasnić ističe da je kampanja protiv USSS i ministra omladine i sporta Vanje Udovičića.

2

Jasnić dodaje da mu se ne dešava prvi put da ga napadaju, ali da u dokumentaciji ima sve dokaze o troškovima firme.

“Svašta se pisalo, vrlo teško je demantovati laži i gluposti. Nazvali su me “fantomom iz opere”, pozivam sve da vide kako se radi u toj firmi. Odluka postoji u APR-u, Vlada Republike Srbije odobrila je kandidaturu Beograda i kasnije dala novac za finansiranje preduzeća. U obavezi smo da podnosimo izveštaj o trošenju para, tako stoji u ugovoru izmedju ministarstva omladine i sporta i UŠS. Sve što smo trošili predali smo dokumente”.

Kao argument ističe da nezavisna revizorska kuća i ministarstvo omladine i sporta utvrdjuju kako se troši novac i naglašava da je “sve čisto kao suza”.

3

“Nisam advokat ministru Udovičiću, ali nemojte njega i manifestaciju da napadate, možete mene. Jasnić može sutra da ode”, rekao je on i demantovao da je podneo ostavku član Nadzornog odbora Vladimir Smuđa koji nije bio na konferenciji, iako je najavljen.

Kaže da je firma “Evropske univerzitetske igre Beograd 2020” osnovane po zakonu, odnosno da je na Skupštini usvojen takav predlog, a ne van nje kao što spekuliše.

Ujedno, demantovao je da postoji sukob interesa jer je visoki funkcioner Tekvondo saveza Srbije jer USSS nije granski savez, već sportska oblast, pa zbog toga ne krši zakon.

4

Predsednik Nadzornog odbora USSS Branislav Tešić tvrdi da je sve regularno oko saglasnosti firme i da za to postoji audio snimak sa sednice Skupštine.

“Na osnovu uvida svih dokumenata i dokaza sve je regularno. Na sednici Skupštine nije bilo komentara i polemike oko formiranja firme koja preuzima dalju organizaciju. Bili su upoznati svi članovi Skupštine i odluka je doneta jednoglasno”, kaže Tešić.

Član Nadzornog odbora Rifat Mujanović, takodje je demantovao da je bilo nelegalnih radnji.

6

“Ovo me podseća na 1996. i 1998, godinu kada sam doneo svetsku medalju i sa Univerzitetskih igara. Kao zaslužni sportista legitiman sam da budem član Nadzornog odbora. Bio sam prisutan na Skupštini, legalno sam izabran za člana NO i sve je čisto. Ne pada mi na pamet da me mediji smenjuju, uradiću sam ako bude trebalo”, zaključio je Mujanović.

Pojedini članovi Skupštine USSS optužili su ministra Vanju Udovičića da je prebacio 143 miliona dinara firmi “Evropske univerzitetske igre 2020. Beograd”, koja je, kako kažu, osnovana falsifikovanim dokumentima i bez njihove odluke.

Tanjug

FOTO: M.Rašević

About The Author