POČELA 29. LETNJA UNIVERZIJADA U KINESKOM TAJPEHU

Svečanom ceremonijom otvaranja u 12 časova po našem vremenu, počela je  29. Letnja Univerzijada. Domaćin je kineski grad Tajpej. Ova sportska manifestacija okupiće studente iz preko 150 država koji će odmeriti snage u 22 sporta. Takmičenje se završava 30. avgusta.

Organizatori takmičenja su Međunarodna univerzitetska sportska federacija (FISU) i Olimpijski komitet Kine. Slogan ovih letnjih univerzitetskih igara je „For You – For Youth”, a maskota je crni medved, Bravo, endemska vrsta ostrva domaćina. Studenti iz celog sveta moći će da gledaju i podržavaju svoe kolege jer je omogućeno uživo praćenje takmičenja putem interneta. I Srbija će imati svoje predstavnike na  najprestižnijem sportskom takmičenju univerziteta, a  naši sportisti nadmetaće se u šest sportova:  košarci, vaterpolu, atletici, tekvondou, golfu i dizanju tegova.

Istorija Univerzijade počinje još 1923. godine, kada su u Parizu održane prve Svetske univerzitetske igre. Prva studenska svetska sportska organizacija posle Drugog svetskog rata, nastala je 1947. godine kao Međunarodni savez studenata koji organizuje Prve svetske studentske letnje sportske igre. Međunarodna univerzitetska sportska federacija (FISU) osnovana je 1949. i zbog uticaja ishoda rata, okupila je samo zapadnoevropske zemlje. Ipak,  organizacije su se ujedinile pa je prva Letnja univerzijada održana je u Italiji 1959. godine u organizaciji FISU, sa zvaničnom zastavom i himnom. Iste godine, dogovoreno je i organizovanje Zimske univerzijade. Studenti tadašnje Jugoslavije učestvovali su na prvoj Letnjoj univerzijadi i nisu zaobišli nijedno naredno takmičenje. Da podsetimo, 2009. domaćin 25. Letnje univerzijade bio je Beograd.

Sportindeks.rs

FOTO: www.fisu.net

About The Author