LJUBLJANA PRVI KORAK DO IGARA 2020.

Krajem prethodne nedelje Ljubljana je bila domaćin seminara EUSA-e posvećen organizaciji Evropskih studentskih igara 2020. godine. Pored domaćina u glavnom gradu Slovenije bili su prisutni predstavnici gradova i univerzitetskih saveza zemalja koje su zainteresovane za domaćinstvo, Tamperea i Beograda.

image-d724267ecf70a6fe37381a74cdbe2eb22f1c463e5cfebeb8495908116c70c848-V
s leva na desno Đoko Čučković, Adam Roček, Siniša Jasnić, Uroš Zeković i Matjaž Pečovnik

Našu delegaciju činili su Siniša Jasnić- predsednik USSS, Đoko Čučković- sekretar Saveza i ispred ministarstva omladine i sporta Republike Srbije Uroš Zeković, pomoćnik ministra. Delagacija je upoznala predstavnike Izvršnog odbora EUSA-e da je Beograd i USSS-e zainteresovan da 2020. godine budu domaćini evropskih studentskih igara. Članovi naše delegacije upoznati su sa procedurom oko izbora domaćina Igara, imali su prilike da na sastancima sa predsednikom EUSA-e Adamom Ročekom i generalnim sekretarom Matjažom Pečovnikom upoznaju čelnike evrospske federacije sa namerama Beograda i mogućnostima Srbije i našeg glavnog grada da se bez većin infrastrukturnih ulaganja održi ovakva sportska manifestacija kod nas.
“Gospoda Roček i Pečovnik su dobro upoznati sa kapacitetima Beograda, znaju das mo u mogućnosti da smestimo veliki broj studenata sportista u studenstkom domu na Novom Beogradu tokom igara koje su planirane u julu mesecu, znaju da imamo sportsku infrastrukturu za održavanje igara, koliko sutra. Naravno postoji procedura za dobianje organizacije, prvog decembra sledi podnošenje zvanine kandidature, a u aprilu naredne na kongresu EUSA-e u Vroclavu IO će doneti odluku ko je domaćin igara 2020. godine.”- rekao je Jasnić.
Imali ste razgovore i sa predstavnicima gradova koji su takođe zainteresovani za organizaciju ovoga događaja.
“Da, i sa Fincima I sa Slovencima smo se sastali ali mogu reći das u to bili samo neformalni sastanci gde je svako iznosio svoja iskustva oko podnošenja kandidature. Ja mogu reći da ćemo jako brzo početi intenzivno lobiranje, što nije ništa novo, svi to rade, naravno odmah ćemo započeti izradu detaljnog elaborata koji treba da podnesemo početkom decembra i verujem da imamo i snage i znanja da to iznesemo. Naravno bez podrške institucija Republike Srbije, ovo ne bi moglo da se izvede.”