JASNIĆ: Ništa sumnjivo u organizaciji igara 2020, na sve izmišljotine odgovaram tužbama (VIDEO)

FOTO: Youtube, Screenshot, TV N1

FOTO: Youtube, Screenshot, TV N1

Predsednik Univerzitetskog sporstskog saveza Srbije (USSS) Siniša Jasnić izjavio je u Novom danu TV N1 da nema ničeg sumnjivog u načinu trošenja novca iz budžeta koji je namenjen za organizaciju Evropskih univerzitetskih igrara 2020. u Beogradu. Na sve optužbe iznete u javnosti odgovirće, kako kaže, tužbama.

Intervju Siniše Jasnića TV N1 možete videti OVDE.

Jasnić je rekao da svi potezi proističu iz ugovora o organizaciji igara koji je potpisan sa Evropskom univerzitetskom sportskom asocijacijom (EUSA). Zbog toga je, kako kaže, osnovano privredno društvo “Evropske univerzitetske igre 2020 d.o.o.”, jer Univerzizetski sportski savez Srbije, kako tvrdi, nema kapacitete da organizuje igre.

Predsednik USSS ističe i da preduzeće “Evropske univerzitetske igre 2020 d.o.o.” nije fantomska firma, već da je upisana u APR-u, ima aktivnosti, promet, ljude, račun u trezoru i Unikredit banci. On je potvrdio i da je Ministarstvo sporta uplatilo 143 miliona dinara na račin tog privrednog društva, objasnivši da su ta sredstva neophodna kako bi se ispunile obaveze ugovorena sa EUSA u vezi sa organizacijom igara.

Jasnić tvrdi da odluka o formiranju preduzeća jeste doneta na Skupštini saveza 14. februara 2017, odnosno da je skupština potvrdila odluku Izvršnog odbora Saveza da se tokom te godine formira zasebno preduzeće, te da ima audio snimke i sa sednice Skupštine i sa sednice Izvršnog odbora koji to dokazuju, i koje će dostaviti sudu.

Kaže i da je tačno da se prostorije preduzeća u Krunskoj ulici u Beogradu plaćaju 6.000 evra mesečno u dinarskoj protivvrednosti, i da je to novac koji se dobija iz budžeta i budžet vraća kroz naplatu kirije. Na pitanje zašto su prostorija morale da budu u centru grada, Jasnić je rekao da kancelarije moraju da budu reprezentativne, jer je i to deo promocije Evropskih univerzitetskih igara.

Ono što je takođe predmet afere je to što je sa računa privrednog društva izrada master plana plaćena 572.000 evra Evropskoj univerzitetskoj sportskoj asocijaciji.

“Evropska asocijacija bila je nezadovoljana načinom i radom u vezi sa onim što smo imali obavezu da uradimo. Došli smo u situaciju da ili da se igre uzmu ili da ljudi (EUSA) urade”, naveo je Jasnić i objasnio da je sredstva za izradu master plana tražio od Vlade i Ministarstve sporta koji su uplatili novac iz budžetske rezerve.

Na konstataciju da je takav način trošenja vudžetskih sredstava, bez raspisivanja tendera, netransparentan, Jasnić je rekao da izrada master plana ne može da se poredi npr. sa auto-putem, jer je EUSA vlasnik igara i obaveza raspisivanja tendera se ne odnosi na međunarodni ugovor sa njima.

Kaže i da na pitanje da li je master plan izradio Srđan Bošković i koliko je novca dobio za to, treba da odgovori EUSA, jer su oni naručioci master plana. Takođe odbacuje primedbe da je master plan skupo plaćen, i da je reč o zahtevnom dokumentu koji definiše sve detalje igara sa 25 sportova i više od 6.500 učesnika.

Jasnić kaže i da nema informacija da se celim slučajem o izradi master plana bavi Tužilaštvo, te da je u MUP-u za sve ovo vreme bio samo jednom, u vezi sa privatnom tužbom koju je protiv njega podneo Nenad Tanasijević.

Krajem marta održana je i vanredna skupština USSS-a, na kojoj je 11 od 15 delegata smenilo Jasnića – kojije tada bio na službenom putu u Sloveniji – i za predsednika izabralo Dejana Madića.

Jasnić, međutim, tu sednicu ne priznaje. Tvrdi da vanredna sednica Skupštine nije zakazana po zakonu i podseća da je 1. aprila održana redovna sednica koja je, prema njegovim rečima, bila propisno sazvana i koja je poništila sve odluke sa sporne sednice.

Pritom je, kako kaže, tužio Univerzitetski sporstski savez Srbije početkom aprila, odnosno članice Saveza, jer su, prema njegovoj oceni, prekršile statut i stoga je morao zaštitu zakonitosti da potraži na sudu.

Zbog svega je USSS morao da angažuje i fizičko-tehničko obezbeđenje kako bi zaštitilo svoje prostorije, rekao je Jasnić koji je prvo demantovao da angažovanje obezbeđenja košta 150.000 dinara mesečno. Zatim je naveo da je istina da je prvog mesece za obezbeđenje izdvojeno 150.000 dinara, i da je to platio iz svog džepa, ali da sada ta firma radi na volonterskoj osnovi.

Jasnić kaže i da je sve napise u medijima o aferama u vezi sa Evropskim univerzitetskim igrama 2020, pokušao da demantuje u listu koji je objavljivao tekstove o tome, ali da uprkos zakonskoj obavezi, nijedan njegov demanti nije objavljen.

“Zadovoljenje ili pravdu tražim na sudu. Iako nikada u životu nikoga nisam tužio, prisiljen sam da zaštitim sebe i organizaciju”, rekao je Jasnić koji je najavio i da će uskoro sa svojim advokatima izneti sve detalje u vezi sa organizacijom igara 2020.

N1info.com

About The Author