EUSA: Novi sport slobodno penjanje na EŠ 2015 u Krakovu

Bitni razgovori, prezentacija novih projekata, razvoj univerzitetskog sporta kao baznog za profesionalni, najava evropskih šampionata 2015. godine, dešavanja su koja su obeležila Konvenciju EUSA (Evropske Univerzitetske Sportske Asocijacije) koja je održana od 13. do 16. novembra u Ljubljani.

kongres EUSA

Foto: EUSA

Slovenačka prestonica bila je domaćin Univerzitetskim sportskim savezima iz celog regiona, a srpski su predstavljali predsednik Siniša Jasnić i Nenad Tanasijević, predsednik skupštine USSS.

Utisci su, prema rečima predsednika USSS, i više nego pozitivni. Jasnić je kao predavač održao tribinu, sastao se sa predsednikom EUSA Adamom Ročekom, a Nenad Tanasijević, prezentovao je EŠ u basketu „ 3 na 3“ koji će se održati u Kragujevcu 2015. godine…

– Bilo je dobro, zadovoljan sam kako je sve proteklo i koliko je naše prisustvo na skupu i tribine koje smo održali bili značajni. Kao i uvek, imali smo šta da pokažemo, održali smo standard koji negujemo svih ovih godina i kao savez, ali i kroz uspehe naših selekcija na svim velikim takmičenjima, počev od Regionalne lige, preko Evropskih i Svetskih prvenstva studenata – rekao je Jasnić po povratku iz Slovenije.

Jedina nova odluka doneta na Konvenciji EUSA je uvođenje slobodnog penjanja u redovan program takmičenja:

– To je prvo bio predlog, ali je izglasan i sada je slobodno penjanje i zvanično pod okriljem EUSA. Već od naredne godine kreće takmičenje, domaćin premijernog Evropskog šampionata biće poljski Krakov – preneo je Jasnić.

Sa ovog sastanka značajne su još dve stvari za srpski univerzitetski sport. Naša zemlja podnela je kandidaturu za EŠ u veslanju i fudbalu 2017. godine. U Kordobi, na Skupštini Izvršnog komiteta EUSA 28. i 29. novembra biće doneta konačna odluka o domaćinstvu.